2020. február 22., szombat

Kámforfa......./3mag/ NÖV.-019 - Jelenlegi ára: 450 Ft


"Cinnamomum camphora"
A kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum nemzetség egyik faja, a különböző fahéjfélék közeli rokona.
Származása, elterjedése:
Eredeti hazája Japán és Tajvan (és Dél-Kína), de már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában ültetik. Európába az arabok közvetítésével jutott el. Betelepítették több, trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú szigetre is, egyebek közt Madeirára.
Megjelenése, felépítése:
Eredeti élőhelyén akár 30 méter magasra is megnövő fa. Elágazó törzse erőteljesen fölfelé tör; ágrendszere sűrű, lombkoronája terebélyes.
Aromás illatú levelei 10 cm-nél rövidebbek, a hegyük hosszú. A fiatal levelek vörös-barna árnyalatúak, később mélyzöldek lesznek. Felül fényesek, fonákjuk fehéres, erezetük igen jellegzetes.
Kellemes illatú, sárgás virágai aprók, jelentéktelen külsejűek.
Örökzöld. Hosszú életű; nem ritkák a több százéves példányok. Januártól áprilisig virágzik.
Felhasználása:
A hagyományos ázsiai gyógyászat egyik fontos gyógynövénye volt, mivel e fa kérgéből vonták ki vízgőzös desztillálással a kámfort. Leveleiből is nagy kámfortartalmú illóolaj nyerhető. Ez a jelentőségét a kámfor szintetikus előállítása jelentősen csökkentette: manapság egyre inkább díszfának ültetik.
Kínában kedvelt bútorfa. Leginkább azért kedvelik, mert a rovarok szinte egyáltalán nem károsítják. Főképpen selyem és egyéb ruhaanyagok, a hagyományos patikákban pedig a gyógykészítmények tárolására használják. Sötétvörös árnyalatú belső részei sokkal keményebbek, mint a külső, a kéreghez közel eső világosabb részek. Átható illata szinte korlátlan ideig érezhető. Közepesen kemény és közepesen nehéz bútorfa.
KIS SEGÍTSÉG VIDEÓVAL:
1 ADAG 3 MAGOT TARTALMAZ!
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  
 
 
 


Jelenlegi ára: 450 Ft
Az aukció vége: 2020-03-13 23:49 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése